National Institute of Statistics Rwanda

NISR (National Institute of Statistic of Rwanda) Training Centre

Located in the heart of Kigali central business district, the facility is an 8 storiesbuilding designed to accommodate the new training centre for the NISR. It covers agross floor area of 5603.6 m2. The new extension encompasses a parking basementfor 33 cars, a main store on the level 1, training classrooms, three amphitheatres, onelibrary, archives, one restaurant plus a kitchen and a board meeting room.

The main concept is to create a friendly relationship with the existingenvironment and integrate the local culture and history through the use ofhand-woven Rwandan traditional baskets. A concept that today istranslated in most cases to imply the storehouse for wealth. The façade elements were inspiredfrom the traditional hand-woven basket commonly known and used in somany ways by Rwandans. By borrowing this idea, the proposed new training centre for NISRwill reflect aspects of environmental sustainability and celebrates Rwanda’s economic achievements and resilience.In order to break the barrier between the inside and outside, naturally ventilate the building, to maximizethe view to the surroundingmagnificent sky

line and allow in enough natural light all year round, we are using high performant windows and curtain wall glasstechnology, along withinnovative sun shading devices.

Sustainability is a key driver in the design of the mixed use complex. Daylight-responsive lighting control through large open glass facades and open atriums cover with skylight glass. The building is naturally ventilated by stack and cross effects via the atriums. Hence reducing the energy consumption and increasing the users comfort while providing a healthy interior environment.

Ready to start a project?

Work with Us!

Get to know more!